Yogiskt | Om det här med känslighet – Cecilia reflekterar
17098
post-template-default,single,single-post,postid-17098,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,,qode-theme-ver-10.0,bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Om det här med känslighet – Cecilia reflekterar

Om det här med känslighet – Cecilia reflekterar

Det pratas allt mer om känslighet – kanske framförallt om högkänslighet. Vi förstår allt mer om människor olika känslighet och hur vi fungerar

Högkänslighet handlar om människor som reagerar mer och starkare på fler och mer subtila signaler i omgivningen. Känslor tar mer plats i anspråk i kroppen, känslomässiga reaktioner är större och mer intensiva hos dem. Sinnesintryck som ljud, ljus och doft påverkar i mycket högre utsträckning. I så hög grad att överbelastning, överstimulans eller överväldigande blir resultatet. En högkänslig hjärna är extra mottaglig, både för den fysiska och den emotionella miljön. Alltså; det som händer runt en HSP kommer så mycket lättare in i en HSP, kräver en reaktion, ett svar i kropp och sinne.De har helt enkelt fler knappar att trycka på. En del skulle nog beskriva det som att hela kroppen består av knappar. Det längre tid för en högkänslig person – en HSP – att bearbeta intryck, tankar och känslor. Därför är deras behov av tystnad och att varva ned är högre än hos normal- och underkänsliga.

Yogiskt har gjort två avsnitt om känslighet, empatiskt spektrum och känslomässig smidighet och upprinnelsen till dem kommer bland annat från att vi, som de självstuderande yogisar vi är, funderat kring vår egen känslighet. Jag hade gjort några tester och kände väl till en början inte igen mig till 100%. Trots att jag fick poäng som tydligt visade att jag var högkänslig och/eller empat.

The Empathic Spectrum
Narcissister mfl Empatiska människor HSPs Empater
___i____________________i____________________i______________i__

Kanske handlade det om bristande självinsikt, kanske om semantik. Jag hakade liksom upp mig på orden i testerna. Visst kunde känslorna ta mig fullständigt i besittning men jag ville kanske inte gå med på att jag var överväldigad av dem för att ta ett exempel.
Hur som helst så är det ju inget tvivel på att jag känner saker intensivt och får tydliga kroppssignaler av dessa känslor, uppfattar detaljer och är väl mottaglig för andras emotionella tillstånd så pass mycket att jag fysiskt känner andras känslor i min kropp. Och jag har haft svårt att gränsa av det – att inte bli helt uppfylld av alla dessa känslor. Jag är ganska säker på att det är en av de tidigare dolda motiv jag haft för att yoga och meditera. Att känna var jaget börja och slutar, att centrera mig, att öka mitt neutrala sinne, hantera reaktioner och bygga relationen med mig själv stark.

Sedan intervjuade vi Marja Norlin som tagit initiativet till att prata högkänslighet i Yogiskt lägligt och vi lärde oss bland så mycket annat lärde oss att hög medvetenhet nog är en mer rättvisande beskrivning. Då trillade poletten ned. Då kunde jag tydligare identifiera mig.
Inför intervjun läste jag på en del om högkänslighet och hittade förutom Elaine Aron (som myntade begreppet högkänslig) även Judith Orloff som beskrev det empatiska spektrat och vad en empat är.

En empat, tänker kanske du nu – vad var nu det? Jo,högkänsliga och empater som ligger ytterst på skalan delar generellt sett många drag; de är känsliga för sinnesintryck, behöver ensamtid för att återhämta sig, kan ha svårt för stora sällskap och generellt tar det lite längre tid för dem än för normalkänsliga att varva ned.De dras ofta till naturen och har ett rikt inre liv. HSP:s är oftast introverta medan empater kan vara både introverta och extroverta. Fast oftast är de introverta – 70% av dem. Empaterna tar dock allt ett steg längre. I vart fall vad det gäller att ta in subtil energi och absorbera den. Det gör att en empat upplever känslor och intryck otroligt djup, som om de fanns inuti kroppen. Andras känslor internaliseras. Det gör att det kan vara svårt att skilja vad som är egna känslor och andras. Det gör normalt sett inte HSP.

Det finns en del forskning på ämnet och det kommer säkert komma mer. Bland annat vet vi nu att känslighet bla beror på koncentrationen av serotonin mellan våra neuroner. Låg koncentration ger mindre känslighet och hög koncentration ger högre känslighet – och det gäller alla känslor visar det sig.

Cirka 20 procent av befolkningen sägs tillhöra kategorin HSP. Det finns bra tester man kan göra om man misstänker att man är HSP eller empat. Det gäller att inte stirra sig blind på ordvalen i testerna tycker jag – det handlar om att se om andemeningen i dem stämmer.

En grov och kanske inte helt rättvisande bild eftersom vi människor i många lägen har en rörlighet, som beror på situationer, värderingar, händelser, aktiviteter och utveckling. Vad vi menar att visst finns det hemmahamnar för våra beteenden och sätt att reagera. Allt är inte i alla lägen statiskt.Det kan det vara bra att komma ihåg. Liksom att man inte är en etikett.

Hur som helst – var vi än befinner oss på skalan så är det våra vardagstankar, känslor och vad vi säger om oss själva inuti våra huvuden – hur vi navigerar i vårt inre – som är i särklass viktigast för hur vi upplever våra liv. Och därför kan det vara vettigt med lite känslomässig smidighet. Mer om det senare!

.

Med material från

Elaine Aron:
Test:
Testa om du är en empat
Testa om du är högkänslig

Högkänslighet Sverige

 

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.