Yogiskt | Vit tantra!
16876
post-template-default,single,single-post,postid-16876,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,,qode-theme-ver-10.0,bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Vit tantra!

Vit tantra!

Hej yogisar!

I lördags var det dags för Vit Tantra i Stockholm och jag och Stefan (min sambo) var på plats i Quality Globe Hotel. I år igen!

Vit tantra är, för er som inte känner till det, en gruppmeditation och som jag brukar säga: #intedetdutror. De vitklädda deltagarna sitter i långa, raka rader mittemot varandra och genomför 6-8 meditationer under en hel dag.  Man mediterar alltså ihop med en partner. Man behöver inte ha en partner för att vara med – har man ingen får man en på plats. Partnern kan vara vem som helst – eller någon speciell – en kompis, syskon, förälder, barn eller ens livspartner.

Meditationerna är mellan 31-62 minuter och mellan dem är det paus. Varje meditation innehåller en ställning (asana), en handställning (mudra), en andningsteknik (pranayama), ett mentalt fokus och/eller ett mantra.

Vi gick upp tidigt på lördagsmorgonen, jag tog den kalla duschen Ishnaan för att preppa, åt frukost, satte på oss vita kläder och åkte mot Globen. Dottern, hunden Simon och min mamma var kvar hemma och sov sött medan vi gav oss iväg. Med en blandning av pepp och pirr i kroppen som jag sa till Viveka Pasquier (avsnitt 87) när jag träffade på henne där. Kall dusch, hur läskigt det än kan låta en svensk vintermorgon, är för att använda ett gammalt uttryck: vederkvickande! Som tur är smörjer man sig varm – eller i vart fall ljummen – innan det är dags för det kalla vattnet. Kroppen vaknar, sinnet vaknar och man blir så alert! Kylan drar, kanske inte så förvånande, igång värmesystemet ordentligt i kroppen. Bra grej när det är kallt ute. Först behöver man dock trotsa sitt ibland kraftiga inre motstånd, haha.

Lördagens vita tantra innehöll 8 meditationer. Morgonen inleddes med 5 st. 31 minuters meditationer. Alla med öppna ögon, till mantramusik och fokus på partnern. Jag upplevde dem som så innerliga och härliga. Så glad

Någon brast i gapskratt någon rad bakom mig på förmiddagen och det smittade såklart. Helt plötsligt hörde man spridda skratt här och var. Det har hänt nästan varje gång jag varit på vit tantra – alltså att skrattet bubblat upp inom flera deltagare (ibland mig!). Yoga och meditation är på allvar, absolut. Och  förändrar oss på djupet. Men det måste inte vara så allvarligt för det. Det får också vara lättsamt, ljust och roligt samtidigt som det är innerligt och på riktigt. Och berör det känsligaste och det svåraste i oss. Det är allt detta samtidigt. Det är autentiskt.

Sedan tog vi en timmes vegetarisk lunch och tog oss an eftermiddagen som bestod av 3 st. 62 minuters meditationer. De två första 62-minuters meditationerna upplevde jag som ganska tuffa, framförallt den första då vi satt rygg mot rygg med vår partner. Den kändes så lång!! Tydligen var jag inte ensam om att känna så för när  vi fick reda på att den sista meditationen skulle ske liggande utbröt ett veritabelt jubel! Folk skrattade, klappade i händerna och ja – jublade.  Jag somnade till på den kan jag erkänna. Inte heller där var jag ensam. De flesta verkade ha somnat.

I år var det förresten fler deltagare i Stockholm än det någonsin varit – hela 450  vitklädda yogisar var på plats i Globen Quality Hotel. Och jag kunde se att andelen män hade ökat ordentligt. En man berättade att det var hans första kundaliniyoga någonsin. Lite som min man – han yogar ungefär en gång per år och då gör han det i mer än 9 timmar, haha.

Fastän ingen vit tantra är den andra lik, har jag märkt att jag följer ett visst mönster tiden efter tantran. Dagarna direkt efter känns kroppen relativt tung och mycket avslappnad. Jag har en känsla av nystädat inuti! Kanske är jag lite mer känslosam men samtidigt mer neutral till sinnet. Mindre reaktiv. Harmonisk och fridfull. Med det yogiska leendet i mungiporna. Efter några dagar kommer energin flödande. Och jag vet att jag kommer att möta på saker jag vill hantera bättre i livet veckorna efteråt. Och få chansen att göra det också. Eventuella blockeringar släpper. Mycket spännande!

Jag håller en och samma yogapraktik i minst 40 dagar efteråt. I år har jag valt Sat Kriya följt av Kirtan Kriya – Kirtan har jag hållit på med ett tag – det vet ni som lyssnar på podden. Jag känner mig inte klar med den ännu! Har förstått att flera av er som hängde på oss tidigare år känner samma sak. Vi kör på ett tag till, eller hur?

Här kan man läsa mer:

Tantra betyder väv förresten. Och den går i mitten av februari i Stockholm varje. Kan eller vill man inte gå i Stockholm kan man gå på olika platser runt om i världen – kolla länken ovan.

Kram på er fina yogisar!

1Comment

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.